Jaké pečivo je to správné a jaké si máme vlastně kupovat, abychom dopřáli svému tělu to nejlepší?
Takové otázky si pokládají ti, kterým záleží na svém zdraví. Tii, kteří zdraví neřeší, si koupí pečivo na jaké mají zrovna chuť a ještě více k tomu upřednostňují bílé pečivo, protože to tmavé se jim jaksi nelíbí a někomu může přijít i mazlavé či snad nedopečené.
Jenže lidičky, kterým skutečně záleží na zdraví a chtějí být obeznámeni s kvalitními druhy pečiva, můžeme ujistit, že když si občas dají jeden bílý rohlík a pochutnají si na něm, že tím si hřebíček do rakve určitě nezatloukají. Jen konzumace bílého pečiva by neměla být každodenní, ale skutečně jen málo občasná.
Na pravidelnou konzumaci se hodí Bmikalkulačka tmavé pečivo. Ale musíte být někdy v obchodech i samotnými detektivy a najít si takovou kvalitu, která vám bude chutnat a hlavně – bude ze skutečné žitné či celozrnné mouky. Někdy se totiž pečivo tváří svou barvou jako žitné, ale ono vlastně nezáleží tak úplně na barvě, naopak – je-li chléb téměř černý, pak zpozorněte. Některé pekárny a pekaři mouku přibarvují a vy si tak koupíte chleba v domnění, že je pravý žitný, ale není.
Takže nezbývá než sledovat etikety a složení pečiva. Nemusíte ovšem chodit s lupou každý den po obchodu a pátrat. Najděte si své pečivo, které svým složením bude kvalitní, bude z žitné mouky nebo alespoň celozrnné. Proč celozrnné? Protože mouka je mleta z celých zrn, které není zbavováno slupky a klíčku a je výživnější. Navíc takováto mouka obsahuje i dostatečný přísun vlákniny, který je pohlazením pro naše trávicí ústrojí. Bílé pečivo vám do těla nic kvalitního a hodnotného nepřinese, jelikož bílá mouka je vymílaná a de facto z ní už jen zbývá – když to trochu přeženeme – jen lepek.
Chcete-li dopřát svému tělu to nejlepší, sáhněte po žitném, celozrnném či grahamovém pečivu. Jen tak se vyhnete třeba i celiakii a případně dalším nemocem způsobeným, nevhodným stravováním.